Kennisbank

Grip op je energielekken

Dat een drukke baan in combinatie met kinderen stressvol is mag geen verrassing heten. Maar ook meer subtiele dingen, zoals een controlerende baas, kunnen je zonder dat je het zelf door hebt veel energie kosten. In drie stappen kun je je energielekken herkennen en aanpakken. En dat kan uiteindelijk een hoop stress schelen.

Kiezen of delen
We hebben vandaag de dag heel wat opties. We maken een reis, we werken hard en studeren. Het kan allemaal. Het gevolg: veel mensen kiezen helemaal niet en doen alles. En het liefst nog tegelijk. En wat is het gevolg? Steeds meer mensen belanden overspannen of met een burn-out op de bank. Een burn-out lijkt tegenwoordig steeds meer mensen te treffen. Vooral onder millennials vallen steeds meer slachtoffers. Ruim zestig procent van de generatie tussen de 18 en 38 jaar heeft last van stressklachten, zo blijkt uit onderzoek. En daar krijg je uiteraard stress van, heel veel stress. Rondom je dertigste komen daar nog prangende vragen bij zoals: wel of geen kinderen, een huis kopen. Op welke energielekken kun je beducht zijn?

1. Te hoge verwachtingen van jezelf
Het komt zeker niet altijd door die drukke baan dat veel millennials uitgeput zijn. Volgens psycholoog en schrijver van boeken Fokking Druk en Werken met Millennials Thijs Launspach slurpen de hoge verwachtingen die millennials van zichzelf en hun leven hebben minstens net zo veel energie.  ‘Veel twintigers en dertigers eisen veel van zichzelf,’ legt hij uit. ‘Ze vergelijken zichzelf met elkaar. Dit kan leiden tot het gevoel dat je het niet goed genoeg doet. Het gevolg kan zijn dat je steeds harder gaat werken en uiteindelijk over je eigen grenzen heen gaat.’ Ben jij zo’n dertiger die alle ballen in de lucht probeert te houden en dat ook nog allemaal goed wil doen? Stop dan met vergelijken en accepteer dat je niet alles tegelijk kan. Daar krijg je een hoop energie voor terug.

 2. Een leidinggevende die weinig vertrouwen in je toont
Maar het oplossen van je energielekken is niet altijd een kwestie van het veranderen van je mindset. Er zijn wel degelijk externe factoren die veel energie kosten zonder dat we er erg in hebben. Een manager kan zo’n factor zijn. Bijvoorbeeld wanneer die zich heel erg bemoeit met de manier waarop jij je werk doet. ‘Wanneer je weinig verantwoordelijkheid krijgt en alleen moet uitvoeren wat iemand voor jou bedenkt, laat een leidinggevende niet zien dat hij vertrouwen in je heeft,’ legt Launspach uit. ‘Als je dat vertrouwen wél krijgt, krijg je daar juist veel energie van.’ Maar ook een leidinggevende die nooit feedback geeft of alleen iets zegt wanneer je het niet goed doet, is weinig motiverend. En dat kan je onbewust veel energie kosten. Minder werken zet in zulke gevallen dus geen zoden aan de dijk. Wat je wel kunt doen? Het gesprek aan gaan en kijken of je je werk anders kunt inrichten.

3. Geen betekenisvol werk doen
Je kan nog zo’n goed betaalde baan hebben, als jij elke dag naar je werk gaat en je afvraagt waar je het nu eigenlijk voor doet, is de kans groot dat je na een tijdje niet meer vooruit te branden bent. Niet zo gek. ‘Wanneer we niet weten waarom we zo hard werken, heeft dat effect op onze motivatie,’ legt Launspach uit. ‘Als we betekenisvol werk doen, bijvoorbeeld omdat we hiermee bijdragen aan een betere wereld, krijgen we hier juist weer een heleboel energie van.’ Het lastige is natuurlijk dat de functies waarmee je direct impact hebt niet voor het oprapen liggen. Launspach: ‘Er zijn veel meer ‘bullshitjobs’ dan er betekenisvol werk is. Maar een betekenisvolle baan hebben, is niet de enige manier waarop je voldoening en energie uit je werk kunt halen. Ook door je continu te blijven ontwikkelen kun je je energielevel weer opladen. ‘Zeker millennials vinden het belangrijk om binnen hun werk te blijven leren. Dat motiveert ze.’ Zit jij op je werk maar een beetje duimen te draaien? Ga doen op zoek naar een andere baan of kijk of je je werk weer uitdagend kunt maken. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen.

Bron: MT 16 december 2019  Hagar Jobse

 Energielekken aanpakken?

Stimulans Counselling geeft je inzicht in je energiegevers en energienemers. Samen kijken we hoe jij je energie het beste in kunt zetten. En hoe je je energie kunt vergroten. Zodat er meer te genieten valt in het leven. In een paar consulten kom je verder dan je misschien zelf denkt. info@stimulanscounselling.nl of bel: 0623701507

Praktijkadres
Het Coachhuis
Mierloseweg 200, Helmond
google maps

Postadres
Amer 59, 5711 KJ Someren

Algemene voorwaarden
Klachtencommissie

Privacyverklaring
KvK 17164318
BTW NL001895157B43

 

Irene Vestjens BSc
info@stimulanscounselling.nl
T 06 - 23 70 15 07

Beroepsverenigingen en AGB codes:
Lidnummer NFG: 6701156024
Lidnummer RBCZ: 301415R
AGB zorgverlenerscode: 90030062
AGB praktijkcode: 90009048