Blog

Het roer om na een burn-out

Een hele tijd geleden, toen ik startte met mijn praktijk, las ik in een onderzoek dat 7 op de 10 werkende mensen na een burn-out in een andere branche werk gaan zoeken (de bron hiervan is niet meer te achterhalen). Het leek mij een hoog percentage. Ik besloot het eens in mijn eigen praktijk in de gaten te gaan houden. En inderdaad, dit cijfer komt ook  overeen met wat ik zie in mijn praktijk. Het intrigeerde mij wel en ik besloot hier eens wat dieper in te duiken.

Volg jij je passie?
Wie zijn passie volgt is een gelukkig mens. Toch is het een tocht om je passie te ontdekken. Je bent niet meer gelukkig in je werk, het roer moet om, maar hoe? Hoe serieus neem je dat stemmetje van binnen, dat je aanspoort om dat te doen wat je gelukkig maakt?

Ik had drie jaar geleden een vrouw in mijn praktijk die een burn-out kreeg. Zij keek terug op haar leven en wist al langere tijd dat zij niet meer gelukkig was in haar huidige baan. De sfeer binnen het team was niet fijn en ook de nieuwe manier van werken stond haar tegen. Toch bleef zij bij deze werkgever omdat zij haar vaste contract niet op wilde geven en zij ondertussen ook bepaalde privileges had verworven waarvan ze geen afstand wilde doen (werken onder schooltijd, geen nachtdiensten).  In de tussentijd gebeurde er van alles in haar privéleven. En uiteindelijk volgde een burn-out. Achteraf realiseerde zij zich dat zij stelselmatig een aantal signalen genegeerd had.  Haar burn-out was voor haar het moment om te overdenken wat zij wilde met haar leven. Waar wilde zij later op terug kunnen kijken? Waar werd ze gelukkig en blij van? Cliënte kwam uit bij de kraamzorg. Daar lag haar passie, om jonge moeders bij te kunnen staan in de eerste dagen met hun baby.  Toen zij dit besluit genomen had kwam er een rust over haar en kwam er een hoeveelheid energie vrij. Eindelijk kon zij haar energie laten stromen in de richting die haar ook energie gaf. Haar gezin stond achter haar en steunde haar. De obstakels die zij van te voren in haar hoofd had, waren totaal niet aan de orde. Haar gezin draaide mee in het huishouden en het eten stond voor haar klaar na een schooldag.

Coachingstraject
In het coachingstraject ontdek je wie je bent, waar je voor staat, je kwaliteiten en motivaties. Waar kom jij graag je bed voor uit? Soms komen cliënten erachter dat het werk wat ze nu doen, hen veel energie kost, zonder dat daar veel energiegevers tegenover staan. Het past niet meer bij wie ze zijn. Tijdens de coaching begeleid ik cliënten stap voor stap bij het ontdekken van hun passie en de keuzes die daarbij horen.

Je hart volgen
Dat kan studeren zijn, een combinatie van werken en leren, een ander vak gaan uitoefenen of bij een andere werkgever gaan werken.  Het levert je op dat je met plezier en energie gaat werken. Rust in je hoofd en lijf. In mijn praktijk zie ik dat cliënten na een burn-out hun leven een hele nieuwe wending kunnen geven. Ze starten een eigen bedrijf of praktijk, gaan een opleiding volgen, maken een start binnen een andere branche. Je wordt gedwongen om je leven onder de loep te leggen en daar conclusies uit te trekken. Coaching kan je dan helpen om dit verder te onderzoeken en te stroomlijnen. 

Gelukkig kun je ook zonder een burn-out eens stil gaan staan bij je  leven.  Hoe je dat leeft en hoeveel passie daar nog inzit. Pak die regie en zit aan het stuur.

  • Kijk eens naar het grote aantal cursussen dat er vandaag de dag is. Kies er eens een uit die buiten je comfortzone ligt.
  • Vraag eens aan vrienden wat zij zo leuk vinden aan hun werk, welke passie is ‘overdraagbaar?’
  • Wat kan vrijwilligerswerk bijdragen aan energiegevers?
  • Op welke manier draag jij kennis over aan de jongere generatie? Passie is aanstekelijk.
  • Wat kan jobrotation bijdragen?

Wat staat er nog op je buckitlist? Hoe ga je daar concreet mee aan de slag?

Praktijkadres
Het Coachhuis
Mierloseweg 200, Helmond
google maps

Postadres
Amer 59, 5711 KJ Someren

Algemene voorwaarden
Klachtencommissie

Privacyverklaring
KvK 17164318
BTW NL001895157B43

 

Irene Vestjens BSc
info@stimulanscounselling.nl
T 06 - 23 70 15 07

Beroepsverenigingen en AGB codes:
Lidnummer NFG: 6701156024
Lidnummer RBCZ: 301415R
AGB zorgverlenerscode: 90030062
AGB praktijkcode: 90009048