Supervisie of coaching

Kennisbank

Supervisie of coaching?

Supervisie of coaching; het verschil
Beide vormen worden ingezet om je te helpen bij vraagstukken of problemen. Toch zijn er significante verschillen tussen beide begeleidingsvormen. Coaching is resultaatgericht, supervisie is gericht op  jezelf beter leren kennen als professional.  Coaching is vaak gericht op een specifieke vraag, supervisie is gebaseerd op het systematisch ontwikkelen van het vermogen tot zelfreflectie op je eigen handelen in het werk.  Coaching trajecten zijn vaak kort, supervisie is een proces.

Coaching
Wanneer zet je coaching in? Coaching is met name geschikt om persoonlijke doelstellingen te verwezenlijken.  Vaak komt de coachee binnen met een specifieke vraag waaraan hij/zij wil werken. We leggen de leerdoelen vast en evalueren regelmatig hoe de voortgang is. Tijdens het traject staan je leerdoelen en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden centraal. Je krijgt zicht op je eigen functioneren. We besteden ook aandacht aan het afstand kunnen nemen van de eigen situatie en de dagelijkse problematiek in een breder perspectief te kunnen bekijken. Hierdoor kunnen oplossingen ontstaan die je eerder niet zag.

Coaching is directiever en sturender dan supervisie.  De coach geeft je feedback en advisering.  Waar bij coaching de coach je helpt om de antwoorden te vinden, is dat niet zozeer het geval bij supervisie.

Supervisie
Supervisie zet je in om je professionaliteit te verhogen en de tools te krijgen om je professionaliteit beter uit te kunnen oefenen.  Supervisie is gebaseerd op het systematisch ontwikkelen van het eigen vermogen om te kunnen reflecteren op je handelen in je werk. Vragen die zoal tijdens supervisie op tafel komen zijn: ‘wat maakt dat ik doe zoals ik doe op de werkvloer”, “wat zorgt ervoor dat ik een bepaald patroon vast blijf zitten”, ‘waardoor zitten bepaalde personen in mijn allergie”. Vaak heeft  dat langere tijd en meerdere bijeenkomsten nodig. Je krijgt echt een spiegel voor, waardoor je jezelf gaat beoordelen en daar conclusies uit kunt trekken. Door de respectvolle wijze waarop een supervisor met je omgaat ben je ook in staat om beter naar jezelf te kijken. Supervisie is dan een hulpmiddel, een tool, die je in kunt zetten.

Praktijkadres
Het Coachhuis
Mierloseweg 200, Helmond
google maps

Postadres
Amer 59, 5711 KJ Someren

Algemene voorwaarden
Klachtencommissie

Privacyverklaring
KvK 17164318
BTW NL001895157B43

 

Irene Vestjens BSc
info@stimulanscounselling.nl
T 06 - 23 70 15 07

Beroepsverenigingen en AGB codes:
Lidnummer NFG: 6701156024
Lidnummer RBCZ: 301415R
AGB zorgverlenerscode: 90030062
AGB praktijkcode: 90009048