Kennisbank

Wat is het verschil tussen een depressie en een burn-out?

Je bent geestelijk en lichamelijk uitgeput. Je voelt je lusteloos en je wordt daar niet vrolijker van. Misschien heb je het een tijdje druk gehad en vertelt je lichaam je nu dat je rustiger aan moet doen. In een ernstiger geval zijn dit de symptomen van een depressie. Of van een burn-out. Je lichaam geeft in beide gevallen namelijk veel overeenkomstige signalen door, zoals:

  • lusteloosheid
  • uitgeput gevoel
  • slaapproblemen
  • laag gevoel van eigenwaarde
  • concentratie- en geheugenproblemen

Depressie of burn-out?
Het verschil in het ‘kunnen’ en ‘willen’. “Een depressief persoon zegt dat hij geen zin heeft om activiteiten te ondernemen. Iemand met een burn-out zou wel graag iets willen doen maar denkt dat dat niet gaat lukken. Als je depressief bent, heb je nergens zin in. Als je een burn-out hebt, overheerst het gevoel dat je het gewoon niet meer kunt klaarspelen. Het is letterlijk op.

Het is belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld. Een burn-out wordt namelijk anders behandeld dan een depressie. Depressieve mensen moeten weer iets gaan ondernemen. Bij een burn-out moet het energieniveau eerst omhoog.  De huisarts kan door middel van bloedonderzoek medische problemen uitsluiten. Bijvoorbeeld een B12 tekort, schildklierproblemen. De huisarts kan ook de diagnose burn-out of depressie stellen.

Op internet vind je allerlei testjes waarmee je zou kunnen bepalen of je opgebrand of depressief bent. Met deze vragenlijsten kom je niet van je depressie of je burn-out af. Ze helpen je hooguit om een knoop door te hakken en op je huisarts af te stappen. Ze zijn vaak niet wetenschappelijk onderbouwd.

Counsellingbureau Stimulans is de logische vervolgstap na een diagnose van de huisarts of bedrijfsarts als er sprake is van een burn-out.

Praktijkadres
Het Coachhuis
Mierloseweg 200, Helmond
google maps

Postadres
Amer 59, 5711 KJ Someren

Algemene voorwaarden
Klachtencommissie

Privacyverklaring
KvK 17164318
BTW NL001895157B43

 

Irene Vestjens BSc
info@stimulanscounselling.nl
T 06 - 23 70 15 07

Beroepsverenigingen en AGB codes:
Lidnummer NFG: 6701156024
Lidnummer RBCZ: 301415R
AGB zorgverlenerscode: 90030062
AGB praktijkcode: 90009048