Balans

Kennisbank

Waarom krijgt de een wel een burn-out en de ander niet?

In Nederland hebben ruim 2,7 miljoen werknemers te maken met een hoge werkdruk. Ongeveer een miljoen daarvan lopen het risico op een burn-out, dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO. Waarom is de een wel gevoelig voor een burn-out en de ander niet?

De combinatie van persoonlijke- en werkgerelateerde factoren zorgt voor chronische stress en heeft steeds vaker een burn-out als gevolg. De stress neemt alleen maar toe, laat ook een onderzoek van Arbo Unie onder 90.000 werknemers zien.

Stress als reactie
Stress is een normale reactie van het lichaam. Op zich is dat niet ongezond. Een beetje stress maakt je productiever en alerter. Denk maar eens aan een moeilijke opdracht die je moet vervullen, of als je aan een examen begint. Na het voldoen aan de opdracht of na het examen neemt al snel de stress af. Maar wat als de stress niet af neemt?  Teveel stress is niet goed en leidt soms tot een burn-out.  

Hoe ontstaat een burn-out
Stress is een angstreactie. Als iemand je laat schrikken, gaat je stressniveau omhoog. Als je bent bijgekomen van de schrik, daalt het stressniveau weer. Angst heeft als functie om te overleven (vechten, vluchten of bevriezen). Angst en daarmee stress is dus tot op zekere hoogte gezond!  Maar als je teveel stress hebt kan je lichaam ervoor kiezen om constant ‘aan te blijven staan’ op een hoog niveau, je bent dus constant bezig om te overleven. Dit kan leiden tot een burn-out. Je angstsysteem is overprikkeld en kan niet meer kalmeren.”

Overbelasting en uitputting
Als je angstsysteem overbelast is kan dat tot uitputting leiden. Je hebt het gevoel dat je – zowel geestelijk als fysiek – opgebrand bent. “Hoe hoger je stressniveau en overprikkeling is, hoe minder je je bewust bent van je lichaam”, zegt Maassen. “Daarom besef je niet hoe je je voelt. Je hebt immers geen tijd om uit te zoeken wat er met je aan de hand is: je bent veel te druk met andere dingen.”

Van ‘lekkere deadlinestress’ naar een burn-out: het is meestal een kleine druppel die de emmer doet overlopen. “Maar ieder mens ervaart dit anders. Bij de een moeten er eerst twee of drie grote levensgebeurtenissen plaatsvinden. Bij een ander stapelen de emoties, stress, spanning en vermoeidheid zich net zo lang op tot de bom barst.”

Hoe komt het dat de emmer van je collega eindeloos groter blijkt te zijn dan die van jou? Volgens Maassen heeft het te maken met het biopsychosociaal model: een ingewikkeld samenspel van factoren op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Hoe is iemands persoonlijkheid, heeft de persoon sociale steun in zijn omgeving? “Als je persoonlijkheid, de omgeving en het sociale systeem instabiel zijn, is de kans op een burn-out niet alleen groter, maar vind je het ook lastiger om hiermee te dealen.”

De betrokken werknemer
Een hoge werklast, in combinatie met een hoge mate van betrokkenheid zijn twee werkgerelateerde factoren die ook zeker voor stress en een burn-out kunnen zorgen.

Superwoman
De hedendaagse vrouw stelt hoge eisen aan zichzelf en moet meerdere ballen in de lucht houden. Werk, het gezin, mantelzorgtaken, sport, vriendinnen, participeren op school, je zou van minder moe worden.

Het krijgen van een burn-out heeft te maken met veerkracht, stressbestendigheid, en tegen een stootje kunnen. Het heeft dus te maken met je persoonlijke aanleg, overtuigingen en omstandigheden. De relatie tussen jou en je baas speelt ook een grote rol. Vooral werknemers die weinig steun krijgen van hun leidinggevende lopen een groter risico op een burn-out.

Bron: Carlijn Maassen, psycholoog, TNO, CBS.

Herken jij je in bovenstaand artikel? Neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan een diagnose vaststellen. Na de diagnose burn-out help ik je graag verder om deze burn-out op een goede manier om te buigen in regie op eigen functioneren.

Praktijkadres
Het Coachhuis
Mierloseweg 200, Helmond
google maps

Postadres
Amer 59, 5711 KJ Someren

Algemene voorwaarden
Klachtencommissie

Privacyverklaring
KvK 17164318
BTW NL001895157B43

 

Irene Vestjens BSc
info@stimulanscounselling.nl
T 06 - 23 70 15 07

Beroepsverenigingen en AGB codes:
Lidnummer NFG: 6701156024
Lidnummer RBCZ: 301415R
AGB zorgverlenerscode: 90030062
AGB praktijkcode: 90009048