Blog

Ziekteverzuim wegens psychische klachten

“Had ik maar een gebroken been” zuchten medewerkers soms, die vanwege stress of burnout klachten bij mij komen. Lichamelijke klachten zijn zichtbaar en andere mensen kunnen er rekening mee houden. Als er psychische klachten zijn, dan ligt het een stuk lastiger. Deze zijn niet “zichtbaar” en daardoor is het lastiger om erop te anticiperen. 

De maatschappij vergt steeds meer van ons. De druk op medewerkers en managers neemt toe, er worden meer prestaties gevraagd en ook aan het thuisfront is het aanpoten met alle taken. Het is niet erg om een periode extra belast te worden, je lichaam kan dat prima aan. Maar als die periode te lang aanhoudt gaat de kwalitatieve en kwantitatieve prestatie achteruit. Het herstelvermogen komt niet goed op gang en je vitaliteitsreserve wordt aangetast. 

Op welke signalen kan je als leidinggevende letten om uitval wegens stress of burnout te voorkomen? Let op als iemand minder productief wordt, sneller geïrriteerd is of een negatieve houding t.o.v. het werk en/of collega’s heeft. Dan is het tijd voor een gesprek. In het gesprek is het belangrijk dat je als leidinggevende vooral luistert. De medewerker voelt zich niet gehoord en begrepen als het probleem gebagatelliseerd wordt, of als er “ja maar” reacties komen. Vraag wat hij nodig heeft om niet uit te vallen maar ook wat hij in deze van jou, als leidinggevende, verwacht. Als de medewerker het gevoel heeft met zijn problemen bij zijn leidinggevende aan te kunnen kloppen, heb je veel meer kans dat je preventief al interventies aan kunt bieden, waardoor je een mens met een probleem gezond én aan het werk houdt.  Psychische problemen zijn pas lastig als je er niet over praat!

Stress en burnout kunnen de beste overkomen. Vaak zijn het de gedreven mensen, de harde werkers, die het overkomt. Deze gedreven mensen wil je als bedrijf niet kwijt. Door hier goed mee om te gaan, kan je ze behouden voor je bedrijf. Het is een feit dat 7 van de 10 medewerkers na een burnout van baan wisselen. Daarom is het belangrijk om ook aan psychische problemen zorg en aandacht te besteden. Hier worden werkgever en werknemer letterlijk samen beter van!

Wil je meer weten over psychische problemen zoals stress en burnout? Bel mij voor een geheel vrijblijvend advies. Ik heb in de afgelopen jaren vele cliënten met stress en burnout begeleid en kan je uitstekend adviseren.

Praktijkadres
Het Coachhuis
Mierloseweg 200, Helmond
google maps

Postadres
Amer 59, 5711 KJ Someren

Algemene voorwaarden
Klachtencommissie

Privacyverklaring
KvK 17164318
BTW NL001895157B43

 

Irene Vestjens BSc
info@stimulanscounselling.nl
T 06 - 23 70 15 07

Beroepsverenigingen en AGB codes:
Lidnummer NFG: 6701156024
Lidnummer RBCZ: 301415R
AGB zorgverlenerscode: 90030062
AGB praktijkcode: 90009048